Historie

Fra løkke til levende byområde

Lille Parkvei – en fortelling om kongehus, kultureliter og landets første kjøretøy

Lille Parkvei var opprinnelig en løkke for landbruk og rekreasjon. Kong Carl Johan kjøpte området i 1821, som en del av planene for Slottet og Slottsparken. Han ønsket seg noe mer royalt enn gårdshus i egen siktlinje, og slottsarkitekt Hans Ditlev Franciscus von Linstow fikk oppgaven med å utforme et representativt nabolag. 

Dansk-norske Linstow tegnet et villastrøk med frittstående boliger og store, grønne forhager, hvor gårdsrom og uthus var godt skjult på baksiden. Området markerte overgangen mellom by og land, og var kjent som Lille Uranienborg. 

Utsnitt av maleri over Slottet og Slottsparken med utsikt fra Wergelandsveien nr. 15. Malt av Linstow ca. 1847–1851. Hentet fra: Stenseth, 2013

Kulturelite og ny arkitektur 

Villaene i Lille Parkvei sto ferdige i 1840- og 50-årene, bygget som en del av Skandinavias første villaregulering. De to sveitservillaene i Parkveien 29 og 31 er trolig Norges første i denne stilen. Her bodde forfatter og kvinnesakspioner Camilla Collett med sin familie, og Halfdan Kjerulf, Norges første komponist med internasjonal betydning. Kjerulf samlet ofte Christianias kunstnerelite i villaen, som han omtalte som «romansefabrikken». 

Det tredje bygget er landets aller første murvilla, trolig utformet av Linstows assistent, arkitekt Johan Henrik Nebelong. Bygget ble etter hvert omtalt som «Mysosten» på grunn av sin kvadratiske form og gyllenbrune farge.

Hverdagsliv og bilimport

Med årene har Lille Parkvei tilpasset seg byens skiftende behov. Ved inngangen til 1900-tallet var de frittliggende villaene omringet av murgårdsbebyggelse. Bertel Otto Steen var tidlig ute med bilimport i Norge, og så store muligheter for forretningen sin her. I 1913 kjøpte han seg inn i området. 

Bertel O. Steen AS bygget både verksted og garasje, og etter hvert en egen utstillingspaviljong for Peugeot – som i senere år har blitt brukt som kafé. Boligene ble delt opp og leid ut som mindre leiligheter, mens familien Steen selv bodde i den ene sveitservillaen frem til midten av 80-tallet. Bedriften delte bakgård med beboerne, og stedet var en livlig plass hvor hverdagsliv, handel, eiere og arbeidere interagerte med hverandre. 

Bertel O. Steens hovedanlegg flyttet etter hvert ut av sentrum, men selskapet bruker fortsatt «Mysosten» – på folkemunne også kalt «Bertelosten» – til kontor- og møtevirksomhet.

Et sted med mye sjel

Lille Parkvei eies i dag av Bertel O. Steen Eiendom og Aspelin Ramm Eiendom. De gamle villaene, som er fredet, står som en viktig påminnelse om norsk arkitekturhistorie og samfunnsliv. Lille Parkvei er slottsarkitekt Linstows opprinnelige navn for det vi i dag kjenner som Wergelandsveien. Slik danner områdets rike historie fundamentet for det nye nabolaget som nå skrider frem, side-om-side med gammel bebyggelse.